מנסיוננו, Next-Pro היא חנות מעולה לקניית מיקרופון. אז ריאיינו כמה מהמומחים של החברה שנתנו לנונו כמה שיקולים עיקריים לבחירת מיקרופון איכותי לאולפן והתוצאות מוצגות לפניכם.
הקלטת שירה עשויה להיות משימה לא קלה אם אין לכם מיקרופון מתאים. בכל פרויקט, תהליך הפקת ההקלטה כרוך בערוץ שירה בסיסי ברור, עבודה עם מספר טייקים, מיקסינג ומאסטרינג. בחירת מיקרופון האולפן הטוב ביותר היא משמעותית, שכן בלעדיו התהליך כולו הופך להיות חסר תועלת.
טכנאי הקלטה מקצועיים יודעים שהמיקרופון הנכון הוא מרכיב חיוני בכל הקלטת ווקאל. מכיוון שיש מגוון גדול של מיקרופונים לאולפן, קל להתבלבל בין הסוגים השונים הזמינים באינטרנט. בעת הקמת אולפן ביתי או מקצועי, כדאי להשקיע במיקרופון הטוב ביותר הזמין במחיר סביר, מכיוון שמיקרופון באיכות נמוכה יכול להוביל להקלטה מתסכלת לעבודה.
אם יש לכם מעט ניסיון בהקלטת אולפן אתם בטוח יודעים שמיקרופונים מסוימיים מתאימים לכלי נגינה או קולות מסויימים יותר מאחרים. כמו כן, ישנם גורמים אחרים המעורבים בבחירת מיקרופון, כגון מיקום המיקרופון והאקוסטיקה בחדר.
שני הסוגים הנפוצים ביותר של מיקרופונים להקלטת ווקאל הם ״מיקרופון דינמי״ ו-״מיקרופון קונדנסר״.
מיקרופון קונדנסר או דינמי?
קונדנסרים הם הסוג הפופולרי ביותר של מיקרופונים לשירה באולפני הקלטה. הרגישות והדיוק הגבוהים שלהם הופכים אותם לבחירה המועדפת על מי שמעוניין להקליט עם מיקרופון אחד בלבד. אם האמן המבצע מוקלט באותו החדר שבו נמצא המחשב ושאר הסטפ אלכם, מיקרופוני קונדנסר בהחלט עשויים לקלוט צלילים פחות רצויים כמו רעש המאוורר של המחשב. למרות זאת, הם מסוגלים לקלוט תחום תדרים רחב במיוחד ולכן מיקרופונים הם מהווים את סוג המיקרופון הטוב ביותר לשימוש להקלטת שירה וקריינות כדי לקבל צליל מלא ועשיר.
בהשוואה למיקרופון ווקאלי דינמי, קונדנסרים מגיבים טוב יותר לניואנסים העדינים ביותר של הקול. המערכת המכנית של המיקרופון מורכבת מדיאפרגמה, שהיא מוליך מתוח הממוקם ליד דיסק מתכת. מערכת כזו יוצרת ״קבל״ שנטען ממקור מתח חיצוני (סוללה או ספק כוח ייעודי או כוח פנטום המסופק על ידי המיקסר). דיאפרגמה המיקרופון רוטטת בתגובה ללחץ שנוצר מגלי קול, מה שגורם לשינוי בקיבולת ווריאציית מתח, וכך נוצר הצליל שנשלח ליציאת מיקרופון.
היתרונות החשובים ביותר של מיקרופוני קונדנסר הם: בהשוואה למיקרופון דינמי, הדיאפרגמה היא קלת משקל במיוחד, כך שיעילות התנועה גבוהה יותר, ועל כן הוא יכול להקליט טווח תדרים רחב. באופן יחסי, מיקרופוני קונדנסר רגישים יותר ממיקרופונים דינמיים וקצת יקרים יותר. מיקרופונים דינמיים הם הטובים ביותר עבור הופעות ומרבית הזמרים שתראו על הבמנה משתמשים בהם.
היתרונות העיקריים של מיקרופון דינמי: הוא מעט מחוספס יותר ומסוגל להתמודד עם עוצמות צליל גבוהות, כגון אלה הנוצרות על ידי מערכות תופים. הם מיקרופונים נוטים להיות זולים יחסית ומסוגלים לפעול גם ללא מתח פאנטום. החסרונות העיקריים שלהם הם הממברנות הצפופות וסלילי המיקרופון המגבילים את תנועת הרכיבים, מה שבתורו מגבילים את תחום היענות התדרים והרגישות. בהשוואה למיקרופוני קונדנסר, הם פחות מתאימים להקלטת כלי נגינה בתדרים גבוהים כמו כינורות.
מושגים שכדאי להכיר בבחירת מיקרופון להקלטה
דיאפרגמה
מיקרופונים מסווגים על פי גודל הקפסולה שלהם. באופן מסורתי, הם מתחלקים לשני סוגים: דיאפרגמה גדולה וקטנה. מיקרופונים עם דיאפרגמה בינונית (התפתחויות חדשות יחסית) יכולים להיחשב כשילוב היברידי של השניים. הדיאפרגמה הגדולה מעט שקטה יותר ומשמש ״לשטח״ את הצליל המוקלט, בעוד שדיאפרגמה קטנה יש קליטה טובה על פני שטח רחב יותר ומספקת צליל שנשאר נאמן יותר למקור ומתאים לכלי נגינה. אך גם אם יש לכם רק מיקרופון אחד עם דיאפרגמה גדולה, הוא בהחלט עשוי להישמע טוב בהקלטת גיטרה אקוסטית. באופן דומה, דיאפרגמה קטנה עשויה להישמע נהדר על שירה, אם כי זה לא יוצר צליל מחמיא כמו אחד עם דיאפרגמה גדולה.
מרקם קליטה
מרקם הקליטה מתאר כיצד המיקרופון לוכד צליל, או ליתר דיוק המיקום והכיוון של הצליל ביחס למיקום למיקרופון. מרקם קליטה קרדיואידי, או ״חד כיווני״, מתאים במיוחד להקלטה ווקאלית. מצבים אחרים (כמו למשל Omnidriectional) מסוגלים ללכוד צלילים נוספים מהסביבה, וניתן להשתמש בהם גם כדי להקליט מקהלה או מספר כלי נגינה במקביל.
תגובת תדרים
נתון המציין את עוצמת ייצוג הצליל של המיקרופון בתדרים שונים המוצג בדרך כלל בגרף, עליו מופיעה עקומת התדרים המודגשים והמונמכים. באופן אידאלי, צליל המיקרופון יהיה ניטרלי ושטוח ככל האפשר, אבל יש אנשים שמעדיפים היענות תדרים ייחודית שמעניקה צבע להקלטה, כמו תוספת של מעט חום או הדגשה של תדרי ה-Presence.
פופ פילטר
מטרת הפופ-פילטר הוא להוות מעין "שמשה קדמית" המונעת זרימת אוויר מופרזת לתוך המיקרופון אך עדיין מאפשרת לגלי קול לעבור באופן חופשי. צלילי "p" פתאומיים עלולים לגרום לקפיצות עוצמה לא רצויות ואפילו ל-Clipping, שעשויים להשחיט את ההקלטה. מיקרופונים קוליים רבים כוללים פופ-פילטר מובנה – אך זה לא תמיד יספיק כדי למנוע בעיות כאלה.
SPL מקסימלי
Sound Pressure Level או SPL הוא נתון המייצג את הנפח הכולל המחושב בדציבלים, שמיקרופון יכול לקלוט מבלי לעוות את האות. זו לא בעיה גדולה בעת הקלטת שירה, אבל אם יש צורך במיקרופון רב תכליתי שיכול לשמש לכלי תופים בס (כגון תופים ומגברים), אז המיקרופון עם ה-SPL המרבי הגבוה ביותר הוא המתאים ביותר.
כוח פנטום
כוח פאנטום (Phantom Power) המסומן בדרך כלל ב-+48V הוא מתח הדרוש להפעלת הרוב המוחץ של המיקרופונים מסוג קונדנסר. רוב ממשקי האודיו, קדם-המגברים והמיקסרים מסוגלים לספק כוח פנטום, אבל במקרה של ממשק ישן, Preamp מיקרופון נפרד הוא הכרחי כדי שאפשר יהיה לעבוד איתם.
מחשבות אחרונות
מיקרופונים דינמיים עם נתוני ה-SPL הגבוהים ביותר פועלים בדרך כלל בצורה הטובה ביותר עם כלים רועשים כגון תופים וארונות רמקולים מה שמעניק לו ורסטיליות גבוהה שכן הוא מתאים ככלי רב-תכליתי לאולפן ולבמה. מיקרופוני קונדנסר יחמיאו מאוד לגיטרות אקוסטיות וכלי נגינה אקוסטיים אחרים. הרעיון הוא לשקול את מקורות הצליל איתם אתם מעוניינים לעבוד – בין אם מדובר בזמר, פרקאשן או גיטרה חשמלית – ולקבל את המיקרופון הטוב ביותר לשימוש במחיר הטוב ביותר בשוק. בסופו של דבר, המיקרופון הטוב ביותר עבורכם תלוי בגורמים רבים, ביניהם תקציב, שימושים נפוצים ועוד.